Boekhoudsoftware verbetert sterk de prestaties van ZZP en de kleinere MKB’ers

Sharing is caring!

Een getalenteerde ondernemer beschikt weliswaar over alle vaardigheden in de wereld, maar bereikt alleen het gewenste financiële prestatieniveau door acute aandacht te besteden aan de winstgevendheid van de onderneming. Klein zakelijke boekhoudsoftware is een essentieel managementinstrument om de managementfunctie uit te breiden naar boekhouding en financiën en om de bedrijfsprestaties te verbeteren.

Een bedrijf bestaat uit processen waaronder ook de boekhouding

Elk bedrijf functioneert door middel van een reeks van disciplines, verkoop en marketing, operationele vaardigheden, inkoop en management. Kleine bedrijven boekhoudkundige software is een essentieel instrument om financiële controle te brengen aan het bedrijf. Het maakt niet uit hoe bekwaam en goed opgeleid het bedrijf elk klein bedrijf heeft een volledig scala aan functies nodig om het hoogste niveau van succes te bereiken.

Liquiditeit, dat wat je leert op je eerste dag als ondernemer

Liquiditeit is een eerste les in het bedrijfsleven om ervoor te zorgen dat het bedrijf voldoende geld heeft om de volgende dag te handelen. Niet aan deze doelstelling te bereiken en het bedrijf is klaar, dat is de reden waarom de financiële controle die kan worden verstrekt door boekhoudkundige software moet worden beschouwd door de kleine bedrijven management als een essentieel onderdeel van de kit.

Boekhoudpakketten voor iedere type onderneming

Geschikte software voor kleine bedrijven is beschikbaar voor elk type bedrijf en kan variëren van een eenvoudige spreadsheetregeling tot geavanceerde databases. De keuze voor een solide financieel controlesysteem is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat de omzet hoog genoeg is om winst te genereren, de brutomarges zijn voldoende, de kosten worden gecontroleerd, de nettowinst wordt gegenereerd, de cashflow is onder controle en de verliezen kunnen worden geïdentificeerd en omgekeerd of gestopt.

Geen enkel groot bedrijf zou overleven zonder een geavanceerd systeem van financiële controle en kleine bedrijven hebben dezelfde eisen, zij het op een andere schaal, maar gewoonlijk met meer verwoestende effecten.

Waarom is een goed gevoerde administratie zo belangrijk?

Het beheer van de financiële functie van een klein bedrijf lijkt een administratieve last te zijn, maar is in feite een essentieel instrument om te helpen bij het genereren van een veiligere sterkere winstgroei en het vroegtijdig waarschuwingssysteem om problemen aan te pakken als het bedrijf niet presteert.

Gebruik de kleine bedrijven boekhoudkundige software om de financiële gegevens bij te werken ten minste eenmaal per maand. Met de verkoop geregistreerd elke maand pieken en dalen in de prestaties zijn duidelijk en kan dan worden onderzocht om die acties die hogere verkoopniveaus geproduceerd en snijden uit die acties die minder resultaten opgeleverd. Het resultaat is hopelijk een aanhoudende omzetgroei.

Registreer alle kosten elke maand en net als bij de verkoop zal de trend naar hogere kosten of een efficiëntere kostenbeheersing blijken uit de financiële administratie. Van belang is ook de gerealiseerde winstmarge en deze kan worden afgezet tegen het niveau van de omzet en is gerechtvaardigd. Statistisch gezien realiseren kleine bedrijven van bekende verkopers een hoge omzet, maar ten koste van lagere marges, terwijl bedrijven van accountants over het algemeen hogere winstmarges behalen, maar met een lagere omzet.

Creëer management informatie voor weloverwogen en doordachte keuzes

Dit statistische feit is waar, evenals het feit dat de meeste kleine ondernemingen niet door accountants of verkopers worden geleid, maar door de geschoolde arbeidskrachten die hun vak of vakgebied uitoefenen.

Door gebruik te maken van een kleine boekhoudsoftware kan de ondernemer beoordelen wat hij wil dat de cijfers laten zien ten opzichte van wat ze daadwerkelijk laten zien en de nodige maatregelen nemen om de toekomst te veranderen en het gewenste resultaat te bereiken. Zonder financiële controle werkt de ondernemer in het donker, afhankelijk van de voorgevoelens, meer dan financiële feiten.

Een inkijkje in de toekomst

Hoe goed of slecht een bedrijf ook is, de cashflow of het gebrek daaraan kan de toekomstige groei bepalen of in het ergste geval kan een slechte liquiditeit de overleving beïnvloeden. Veel kleine bedrijven die geen gebruik maken van een klein bedrijf boekhoudpakket en in moeilijkheden verkeren, bevinden zich vaak al vele maanden in financiële problemen voordat het duidelijk is dat een daling van de winstgevendheid wordt verhuld door een verlenging van de krediettermijn bij de leveranciers of een aanscherping van de kredietlijnen met de klanten.

Krijg ook inzicht in verbeterpunten van de onderneming

Software voor kleine bedrijven kan aangeven welke onderdelen van het bedrijf het goed doen, waar actie moet worden ondernomen als de prestaties onder de maat zijn en kan ook aangeven waar actie moet worden ondernomen. Nauwkeurige controle van het verschuldigde geld en de verschuldigde bedragen is uiterst moeilijk zonder de informatie om te weten hoe belangrijk deze cijfers zijn.

Ondermaatse prestaties kunnen van cruciaal belang zijn en de vroegste waarschuwing die door een boekhoudpakket voor kleine ondernemingen wordt gegeven, kan het management ertoe aanzetten corrigerende wijzigingen door te voeren en de financiële prestaties te verbeteren.

Nadeel van boekhoudsoftware voor de kleinere ondernemingen

Een nadeel van klein zakelijke boekhoudsoftware is dat het voor niet-accountants misschien als een vreemde taal klinkt, maar dat het niet moeilijk te gebruiken hoeft te zijn. Boekhoudsoftware die gebruik maakt van een database kan enige boekhoudkundige vaardigheden vereisen, maar er zijn andere alternatieven.

Een klein bedrijf boekhoudkundige software oplossing geschreven op Excel-spreadsheets die alle belangrijke eisen produceert met alle transacties zichtbaar kan een ideale oplossing zijn voor de kleine bedrijven met weinig of geen boekhoudkundige of boekhoudkundige kennis en ervaring.

shares