Energie besparen is vandaag de dag heel gemakkelijk, ook met je televisie. Lees je in wat je kunt ondernemen

Sharing is caring!

Ook nadat u een TV hebt gekocht, kunt u nog steeds een verschil maken in uw energieverbruik.  Hier is een korte lijst van TV Energie besparen tips die iedereen kan gebruiken om zijn of haar thuisbioscoop energiezuiniger te maken.

Zet de televisie uit wanneer niemand kijkt

Zet de TV uit als niemand er naar kijkt.  Zeker, deze is duidelijk, maar het is gemakkelijk om de gewoonte te krijgen om de TV als “achtergrond” aan te laten staan als je er niet echt naar kijkt. En hoewel tv’s in de stand-bymodus stroom verbruiken, is het maar een fractie van wat ze verbruiken als ze daadwerkelijk aanstaan.

Aangesloten apparaten ook uitzetten?

Let er ook op dat je andere aangesloten apparaten uitschakelt, zoals spelconsoles en dvd-spelers, die je gemakkelijk per ongeluk aan kunt laten staan, zelfs nadat je de tv zelf hebt uitgeschakeld. Een goede universele afstandsbediening die het hele systeem kan “uitschakelen” door op een enkele knop te drukken, kan zichzelf in zeer korte tijd terugverdienen.

Energie besparende modi

Veel TV’s komen tegenwoordig met een energiebesparende modus die is ontworpen om het stroomverbruik te verminderen. De prestaties van deze modus variëren van model tot model, waarbij het effect soms drastisch is en andere keren slechts een kleine besparing oplevert.

Het enige nadeel is dat de energiebesparende modus de TV meestal minder helder maakt, maar kijkers vonden dat dit soms een gunstig effect heeft op de beeldkwaliteit, vooral met uitgeschakelde kamerverlichting, in welk geval het een win-win situatie is.

Beeldkwaliteit en het stroomverbruik

Veel mensen kopen een TV, zetten hem aan en denken er nooit aan om de beeldinstellingen te veranderen. Niet alleen is dat slecht voor de beeldkwaliteit, het is ook slecht voor het stroomverbruik.

De meeste tv’s zijn standaard erg helder, en dat leidt tot meer sap. Een van de eerste dingen die een professionele kalibrator gewoonlijk zal doen is het uitschakelen van de lichtopbrengst – die van oudsher voornamelijk wordt geregeld door “contrast” of “beeld”-controles – samen met een aantal andere aanpassingen die de prestaties van uw TV zullen maximaliseren.

Veel van deze tips zullen de TV minder helder maken, maar dat kan worden gecompenseerd door het licht in uw kamer te regelen. Hoewel dit misschien een beetje overboord alleen voor het stroomverbruik, het beperken van het licht in uw thuisbioscoop gaat ook een lange weg in de richting van het creëren van de “theater” ervaring, evenals het halen van het meeste uit uw TV.

Kies niet direct voor de grootste televisie bij het kopen

Als u op zoek bent naar een nieuwe TV, kunt u uw stroomverbruik beperken door een kleiner apparaat te kopen. Dit houdt niet altijd precies vast – bijvoorbeeld, rear-projectie sets zijn vaak groter en trekken minder stroom dan plasma-tv’s – maar als je eenmaal hebt gekozen voor je display technologie, zal een kleiner wordend apparaat bijna altijd minder sap verbruiken.

Zoals altijd kunt u kleinere schermafmetingen tot op zekere hoogte compenseren door dichter bij het scherm te gaan zitten.  De algemene richtlijn is om de breedte van het scherm te meten en 3 keer zo ver weg te zitten.  Als u een 52″ scherm heeft, plaats uw zitplaats dan op een afstand van 156″ (13 voet) van het scherm.

Zet Quick-start uit of maar er geen gebruik van

Sommige HDTV’s en andere audiovisuele apparatuur hebben een optie die Quick Start of iets dergelijks wordt genoemd, waardoor ze sneller kunnen worden ingeschakeld wanneer u op de aan/uit-knop drukt. De keerzijde van deze modus is dat wanneer ingeschakeld, het verbruikt meestal meer energie (soms tot 50 keer zo veel) tijdens stand-by, die echt kan oplopen. Doe jezelf een plezier en zet deze modus uit. Dat enkele seconden extra wachten tot de TV opwarmt is de moeite waard.

Achtergrond verlichting is funest voor je energierekening

Veel LCD’s geven je de mogelijkheid om de intensiteit van de achtergrondverlichting in de TV te regelen. Door de achtergrondverlichting te dimmen, verlaagt u het stroomverbruik, maar maakt u de TV ook minder helder. Terwijl winkels graag de achtergrondverlichting van hun beeldschermen hoger zetten, vinden experts dat ze de beste beeldkwaliteit krijgen als ze de achtergrondverlichting aanzienlijk lager zetten.

Meerdere tv’s in een huis is tegenwoordig meer een norm dan een luxe, maar dat betekent ook dat uw stroomverbruik zal toenemen. U kunt dat stroomverbruik verminderen door met uw gezin TV te kijken. Misschien moet u een paar compromissen sluiten over wat u kijkt, maar soms is het leuker om met vrienden en familie te kijken.

shares