Kosten voor warmte en koeling verlagen? Lees onze samengebundelde tips voor directe energie besparingen

Sharing is caring!

Waarom vraag je dat? Omdat alleen al verwarming en koeling bijna de helft van uw totale maandelijkse energierekeningen kunnen uitmaken en als u in een gematigd klimaatgebied woont met zowel lange zomer- als winterseizoenen kunnen deze kosten meer dan de helft van uw totale jaarlijkse energierekeningen bedragen.

Hier zijn 7 tips voor energiebesparing en besparingsideeën die, als ze worden aangenomen, de verwarmings- en koelingskosten van uw huis aanzienlijk kunnen verlagen.

Controleer alle ventilatie openingen

Als uw woning is voorzien van een centraal verwarmings- en koelsysteem, controleer dan regelmatig alle ventilatieopeningen (met name de vloerluiken) op eventuele belemmeringen zoals meubilair of tapijten.

Laat je verwarming ontluchten

Als uw huis geen centrale verwarming heeft, maak er dan een gewoonte van om eventuele luchtbellen uit al uw warmwaterradiatoren te laten ontsnappen of te laten bloeden. Er wordt geadviseerd dit minstens een keer elk het, te verwarmen, seizoen te doen.

Reinig op tijd

Ook alle warmwaterradiatoren, vloerverwarmers en vloer- en plafondventilatieroosters moeten op seizoensbasis worden gereinigd. In huizen met centrale HVAC-systemen moet het reinigen van vloer- en plafondventilatieroosters ook elk seizoen worden uitgevoerd.

Luchtfilters vervangen

In huizen met centrale HVAC-systemen is het ongelooflijk belangrijk om het luchtfilter om de 4 tot 6 weken te vervangen, niet om de maanden. Veel huiseigenaren zien deze eenvoudige en goedkope onderhoudsprocedure vaak over het hoofd. In de zomer dwingt een vuil filter uw AC-unit om harder te werken om koele lucht door uw kanalen te persen en ook in de wintermaanden.

Veel huiseigenaren vergeten hun a/c en oven filter simpelweg omdat ze (net als ik) zijn geneigd om te vergeten. Er zijn verschillende geweldige websites die automatische e-mail herinneringen bieden.

Geventileerde buitenhoes voor de airco installatie

Overweeg de aanschaf van een geventileerde buitenhoes voor uw airco. Deze hoezen zijn goedkoop en zullen uw eenheid wat broodnodige schaduw bieden tijdens de zomermaanden. Een airconditioner die in de schaduw werkt verbruikt 10% tot 15% minder elektriciteit dan een airconditioner die aan de brandende zon is blootgesteld.

Thermostaat in de gaten houden

Binnen uw comfortniveau kunt u uw thermostaat in de winter met de hand uitzetten of terugschakelen en in het koelseizoen met de hand en de thermostaat uitzetten of instellen. Elke graad dat een thermostaat wordt teruggezet of ingesteld vertaalt zich in energiebesparing. Houd echter wel rekening met het comfort van uw gezin.

Slimme thermostaat kan veel voor je betekenen

Overweeg de aanschaf van een programmeerbare thermostaat. Daar is het relatief goedkoop, eenvoudig te installeren en, wat nog belangrijker is, het is mogelijk om de temperatuur automatisch in te stellen en automatisch in te stellen. Dit stelt huiseigenaren in staat om moeiteloos te profiteren van de geplande of gebruikelijke periodes die er vaak niet thuis zijn.

Alvorens deze energie – besparingstips en besparingsideeën te gebruiken, overweeg welke maatregelen het voordeligst kunnen zijn en houd rekening met uw huizen het verwarmen en koelen gewoonten en behoeften.

shares